субота, 19 липня 2014 р.

Black le Rat



Black le Rat
Сьогодні  я розповім вам, про своє недавнє відкриття, вірніше сказати тиняючись в павутині інтернету, та клацаюючи фотки я надибав серію фотографій з одними дуже цікавими графіті. Графіті цікавили мене дуже давно, ще з часів так званих підліткових журналів, як "Молоко" та "ХЗМ" (екстрим), та всі ці графіті були лише красивими надписами на стіні і все., а тут я бачу цілий витвір мистецтва - фігура Давида в повний ріст з автоматом Калашнікова

Це були малюнки вірніше трафаретні фотографії на стінах, такого ще ніхто не робив... і це дуже класно, ну не буду тримати інтригу мова далі піде про  Xavier Prou він же Blek le Rat - батько траферетного графіті.


Далі я приведу свій  переклад однієї статті : http://www.codered.ru/mag/streetart/artists/249, кому зручніше може читати російською.

Батько трафаретного графіті

Піонер парижського стріт-арту та засновник трафаретного графіті, Блек ле Рат ось вже понад тридцать років малює на вулиці, залишаючись при цьому в тіні своїх більш успішних і розкручених послідовників.

Фото: © Rex features
Фото: © Rex features

 
Блек ле Рат (Blek le Rat), справжнє ім’я Ксавє Проу (Xavier Prou), народився в Парижі в 1951-му році. Його батько був архітектором, а мати - дочкою французького консула в Таїланді. псевдонім художника походить від назви дитячого мультика Blek le Roc, в якій він замінив останнє слово на анаграму слів art – rat. Крім цього, першими вуличними малюнками Ксавє були зображення щурів, яких художник називає "єдиними вільними тваринами в місті" і які "розповсюджені в світі, так самояк і стріт-арт".

Нью- Йоркські графіті в 1970-ті. Фото: Priz one
Фото з сайту Alphabet city

Все розпочалось з поїздки Ксавьє в Нью-Йорк в 1971 році. Там він вперше побачив "дикий стиль" (wildstyle graffiti). "Малюнки були скрізь, - згадує художник. - В метро і навколо баскетбольних площадків. Мені запам’яталися надписи маркером, розкидані по всьому місту і прикрашені зображенням корони зверху, а також величезні букви, складні і з багатьма квітами. Мені стало цікаво,що це, і я запитав у своїх знайомих: "Що все це означає? Чому люди це роблять?" Проте ніхто не зміг дати мені конкретну відповідь, крім тієї, що це роблять без якої-небудь цілі чи сенсу".

"Я десять років виношував інформацію, отриману в Нью-Йорку: потрібно було дати ідеям дозріти, щоб врешті почати робити щось своє."

В Парижі в той час не було нічого подібного. В 1968-му році, в часи студентських хвилювань, на вулицях з'явились політичні лозунги, а також постери учнів Школи мистецтв (École des Beaux-Arts), але настільки помітного руху вуличних активістів на той момент в столиці Франції не було. Сам Блек, до речі, теж випускник цієї школи, де він вивчав архітектуру і образотворчі мистецтва: літографію, шовкографію і мистецтво гравюри, що  значною мірою вплинуло на його творчість і сприйняття громадських просторів.

Вуличні надписи в Парижі, 1968 р.
Фото з сайту Just seeds


"Я десять років виношував інформацію, отриману в Нью-Йорку: потрібно було дати ідеям дозріти, щоб врешті почати робити щось своє", - розповідає Ксавьє. Ранні американські графіті навели художника на думку створення стилю малюнка, який би найкраще підходив архітектурі й атмосфері Парижа, який також органічно доповнював би місто , як це робило графіті в Нью-Йорку. Крім того , великий вплив на творчість Ксавье здійснили англійський художник та фотограф Девід Хокні  (David Hockney) і нью-йоркський художник Річард Хамблетон (Richard Hambleton).

Девід Хокні, 1966р.
Девід Хокні, 1965 р.





Роботи Річарда Хамблетона






четвер, 3 липня 2014 р.

План

План

  1. Намалювати графіті
  2. Намалювати картину
  3. Зїздити закордон
  4. Навчитись плавати
  5. Зняти квартиру на місяць
  6. Побувати на Кубі
  7. Побувати в Голландії
  8. Зробити повітряного змія
  9. Відвідати всі кафе, генделика міста Чернівці
  10. Стрибнути з парашутом
  11. Політати на параплані
  12. Політати на мотодельтаплані
  13. Політати на автожирі
  14. Політати на повітряній кулі
  15. Навчитись літати
  16. Заробити 1млн. долярів
  17. Подорожувати автостопом
  18. Відвідати всі замки України
  19. Зняти фільм
  20. Покататись на спорткарі...

 І це ще не весь список мрій бажань, він в подальшому буде змінюватись, та я б хотів створити всій круг підписників, яким буде цікавим мій стиль життя, або тих когохоч щось зацікавило з цього списку.

P.S. Мрії збуваються))




Прослушать или скачать Rum And Coca Cola бесплатно на Простоплеер