пʼятниця, 1 серпня 2014 р.

Повітряний змій Поттера

Повітряний змій Поттера

Сьогодні я розповім, як зробити власноруч повітряного коробчастого змія Поттера. Використаю книгу С.П. Пантюхіна "Детская змейковая станция", саму книгу ви можете без проблем скачати наприклад з цього ресурсу" http://ua.booksee.org/book/375290, в форматі Djvu.

Чому саме цей змій?

А тому що це мабуть найпростіший повітряний змій із коробчастих повітряних зміїв, та ще його можна зробити складним, і його дуже зручно транспортувати.


Що для цього потрібно?

Соснові рейки беремо квадратного (або круглого) переріз, не менше 15Х15 мм. Рейки робляться з сосни сухої, прямослойної, м'якої і без сучків(сучки сприяють поломці рейок). Для зменшення ваги змія рейки на кінцях поступово звужуються, так як основне навантаження на перелом відбувається в середині рейки.

Рейки обробляються досить ретельно, рубанком і наждачним папером. Щоб рейки не набирали вологи їх бажано пропитати оліфою. Можна замінити соснові рейки горіховими прутами, але вони по своїм якостям гірші.

Тканина - модеполам, перкаль, бязь, ситець - використовується для обтягування змія.
Папір - використовується для обтягування зміїв невеликих розмірів. Для обтягування бажано мати тонкі та цупкі сорти паперу.

Англійський шпагат, або бавовняний шнур. Діаметр шпагату -1-2 мм, а бавовняного шнура не менше 3 мм. Шпагат і шнур застосовують для запуску зміїв, виготовлення вуздечка, розтяжок та ін.

Сурові нитки - використовуються для обмотування лонжеронів і розпірних рейок, для того щоб примотати скоби, прикріпити обшивку до лонжеронів і.т.п.

Нитки з котушкою - використовуються для зшивання обшивки змія.

Гума стрічкова різної товщини - використовується для вуздечок змія для амортизації поривів вітру. (див. фіг. 20,а).

Столярний або казеїновий клей - використовується для з'єднання деревяних частин, проклейки вузлів, обмоток тощо.

Крохмал  - використовується для прокрохмалювання матерії і для склейки паперової обтяжки.

Оліфа - використовується для пропитування шпагату та дерев'яних деталей з метою запобігання їх від псування через вологу.

Лак масляний або спиртовий - для кінцевої обробки лонжеронів і розпірок.

Розповімо послідовно, як побудувати змій конструкції Поттера.
Весь процес побудови складається з трьох головних моментів:
  1. виготовлення каркасу,
  2. виготовлення обшивки,
  3. монтаж частин і установка розчалок і вуздечки.
Для полегшення обробки лонжеронів і розпірних рейок потрібно взяти готову тесану дошку. товщина її повинна відповідати розмірам рейок. Якщо, наприклад, потрібні рейки розміром 15Х15 мм, то дошка потрібно взяти завтовшки 15-20мм. Вона розпилюється впоперек на шматки, рівні довжині лонжеронів і розпірних рейок, потім шматки розмічають і розпилюють вздовж.

Якщо під руками немає тесаної дошки потрібної довжини, то для отримання рейки потрібної довжини зрізуються на вус два коротших шматка і з'єднуються на місці зрізу, обмотуються нитками (фіг.22).



Стругати рейки краще за все таким методом. Потрібно покласти рейку на довгий стіл, притримуючи передню її частину рукою, і потім від середини починати обстругування рейки. Після стругання рейки ретельно зачищаються рашпілем і дрібною наждачною бумагою.

 Дуже важливо, щоб всі лонжерони і роспірні рейки мали одинакові розміри і вагу.

Для виготовлення змія потрібно приготувати рейки декількох розмірів:

  1. для лонжеронів - 4 рейки 1016мм. переріз 10Х10мм. (можна приготувати й круглі рейки діаметром в 10мм);
  2. великі розпірні рейки - 2шт. довжиною в 990 мм. переріз 8Х8 мм;
  3. малі розпірні рейки - 2шт. довжиною в 660 мм. переріз 8Х8 мм;

На кінцях всіх розпірних рейок слід робити лапки. Для цього на кінцях розпірок наклеюються дві тонкі планки. Зверху вони обмотуються міцними нитками, які потім проклеюються клеєм (фіг. 23).

Дерево має властивість втягувати в себе вологу, змінюючи свою вагу і жолобиться. Щоб цього не допустити, лонжерони і розпірні рейки пропитуюють оліфою. Для цього беруть шматочки вати, обмотують марлевою ганчіркою і занурюють в масло. Масло втирають в пори дерева, до тих пір, поки рейки не стануть майже сухими.


Після виготовлення лонжеронів і розпірних рейок робиться обтягання для каркасу змія з тканини або ж паперу. Як видно з фіг. 20 і 21, нижня і верхня коробка змія ідентичні, що дає можливість зробити загальні викрійки для нижньої та верхньої коробок. При виготовленні викрійок залишаємо припуск 10 мм. з усіх сторін для загину при кріпленні до нитки (ліктросу), яка вклеюється в кромки для створення великої міцності (фіг. 24). Кінці її виходять за обтяжку на кутах на 60-70 мм для кріплення до лонжеронів (фіг. 25). При вклейці ліктросу варто слідкувати щоб він не приклеївся до обтяжки,  бо після просушування краї будуть поморщені.



Обтяжка кріпиться до лонжеронів проводиться наступним чином: кінці ліктросів на кутах обкручують лонжерони, місця  прив'язування промащують столярним клеєм або казеїновим клеєм.

Щоб встановити розпірні рейки спочатку потрібно зробити на одному кінці рейки лапку, потім розпірну рейку обрізають по довжині, до тих пір, допоки вона не ляже по-діагоналі в коробку. після цього закріплюють лапку на іншому кінці рейки. Під кутом до першої розпірної рейки кладуть другу, коротшу. Рейки однакової довжини у верхній та нижній частині повинні мати однакову вагу. Для більшої жорсткості каркасу змія кожну пару розпірних рейок потрібно в центрі перев'язати нитками.

Після збірки до змія кріпляться вуздечка (конструкція добре видно на фіг 20).









Прослушать или скачать BELLERUCHE Anything You Want бесплатно на Простоплеер

Немає коментарів:

Дописати коментар